“Foldvejr” er der noget der hedder det?
Ad Advertorial

“Foldvejr” er der noget der hedder det?

18. marts 2020 Af Rie Obling

Meninger er der nok af…

Skal heste absolut på fold? – Det er et spørgsmål der ofte bliver taget op blandt heste mennesker og som kan give anledning til en vældig debat… Alligevel vover jeg pelsen og bringer emnet op endnu engang. Jeg kan personligt sagtens tåle at ikke alle er enige i min måde at have hest på og synes som udgangspunkt vi skal være enige om at vi gerne må være uenige. Dermed kan vi bruge vores vores energi på at være nysgerrige på hinandens overbevisninger og erfaringer i stedet for at angribe hinanden… Så please hold en god tone så frem I har en mening I har lyst til at dele.

 

Heste hører til i naturen…

Jeg er selv af den holdning at mine heste så vidt det er muligt skal ud hver dag. Heste er oprindeligt født til naturen, de har brug for plads at boltre sig på og også gerne en makker at nusse med. Derfor går jeg meget langt for at mine heste kommer på fold hver dag og også aller helst med en god foldmakker de kan hygge sig med.

Vejret kan være noget af en udfordring.

Jeg tror måske at vejret er den største udfordring når der tales om foldtid, men igen synes jeg ikke at det er en absolut forhindring. Om sommeren kan varmen, insekterne og måske mængden af frisk græs være en udfordring. Det kan være nødvendigt at tage hestene ind midt på dagen så de ikke koger, bliver ædt op af diverse lede hestebremser eller får forædt sig og bliver forfangne. Omvendt har vinteren også sine udfordringer og jeg vil påstå at det er disse udfordringer der i langt højere grad får folk til at holde deres heste inde. Men…. er det nu nødvendigt at holde hestene inde? Handler det ikke bare om at tage sine forholdsregler, finde en balance og ikke være afskrækket af lidt ekstra arbejde og besvær??

 

 

Forholdsregler – balance – ekstra arbejde

Det kræver bare lidt mere af en at have hest om vinteren, no doubt about that. Der er mudder der skal vaskes af, dækkener der skal af og på, vand og wrap der skal slæbes til foldene osv osv. Men sådan er det bare! Vil man have hest så er det en del af pakken og så kan man jo bare gå og glæde sig endnu mere til sommeren når man går der med alle sine jakker, halstørklæder og støvler og føler sig som Michelin. Her er nogle af de overvejelser og tiltag jeg har gjort mig for at give mine heste mulighed for foldtid også om vinteren!

Dækken:

Alle mine rideheste er klippet om vinteren for at de ikke bliver alt for varme og svedige under ridning. Det sætter naturligvis store krav til deres dækkener og for flere af dem gælder det at de både har almindelige udedækkener, stalddækkener, skridttæpper samt uldtæpper til opvarmning. På de aller koldeste dage står de ofte med damme dækken ude som inde, fraset at halsen blot er åbnet og klappet ned når de er inde. Men når der begynder at være større forskel på chillfactoren ude og temperaturen inde så nøjes jeg tit med at lade dem stå med et stalddækken når de er inde. Det er jo er selvfølgelig lidt besværligt med alt den dækken skift men det har virket fint for mig ind til nu. Dog har jeg lige set at Catago har lavet et dækken med stalddækken og ude dækken i et… Begge dækkener er med egne gjordstopper så de lige ledes kan benyttes hver for sig. Jeg synes det lyder ret så smart og har lige bestilt et hjem for at prøve det af……

 

Klokker:

Mine heste har faktisk klokker på året rundt for at mindske risikoen for at træde sko af. Så det er ikke så meget anderledes om vinteren. Det der dog gør det lidt mere besværligt at benytte klokker om vinteren er alt den mudder… Hold nu op hvor sidder der  bare mudder på sådan nogle klokker altså. Hvis ikke de skylles og tørres dagligt så de hver dag får rene klokker på når de kommer ud, så dels mister de dem på folden fordi velcroen ikke virker og dels går de og er fugtige i koderne hvilket let bliver årsag til både slid, sår og muk. Personligt synes jeg neopren klokker fungere bedst som foldklokker. De er nemme at spule, tørre hurtigt og er forholdsvis bløde mod hesten.

Wrap på folden:

Når der ikke er græs på foldene som hestene kan gå og nippe af, så skal der lidt hjælp til at holde maverne om gang. Her om vinteren synes jeg hestene nemt kommer til bare at stå og hænge ved ledet hvis ikke de aktiveres lidt. Det kan måske i sig selv være et tegn på at de ikke har helt den samme lyst eller behov for mange timer på fold? men som sagt så synes jeg at de skal ud og have bare noget frisk luft hverdag. Derfor kommer de hver dag  på fold med en stor pose wrap som de kan stå og tygge i. På den måde får de frisk luft samtidig med at deres byggeri hjælper dem med at holde maverne igang og holde varmen. På de aller koldeste og vådeste dage er de måske kun ude 2-3 timer, men for det meste er de ude fra kl. 8-15 på denne måde.

Muk:

Muk er bare ikke sjovt. Jeg tror faktisk der er få ting hos hestene jeg hader mindre. Når det først kommer kan det føles næsten umuligt at komme af med igen. Specielt hestene med de hvide ben får nemt muk på denne tid af året. Muk er i bund og grund en eksem tilstand i kodebøjningen og skyldes ofte en sårinfektion. Huden i kodebøjningen er tynd og følsom, og hvis ikke den holdes ren og tør opstår der nemt små sår og dermed muk… Ofte skal der ikke særlig meget til i denne tid for at en muk, da tilstanden som sagt har optimale betingelser grundet fugt, mudder mv. Ind i mellem har jeg selv haft heste med muk i en grad hvor hele benet har været hævet og varmt og endda i en sådan grad at de var halte af det. Så for mig handler det om at være på forkant og forebygge frem for at behandle… For når først mukken får fat så er den altså lynhurtig til at tage fat og brede sig.

 

 

 

For nogle uger siden fik tilsendt nogle produkter fra Equus Cura som jeg blev tilbudt at afprøve. Et af dem var deres produkt “PREVENT”. Prevent er et let pulverprodukt som er egnet til at forebygge og i et vist omfang også behandle muk og sur stråle. Faktisk kom produkterne på det helt rette tidspunkt, for min ene hoppe (Fabienne) stod med begyndende muk. Det skal siges at hun er en dame med sort “D” når det kommer til hvad hun vil og ikke vil. Det der med at få nulret sårskorper af muk af og få smurt alverdens cremer på er bestemt ikke på hendes “vil” liste! Så det kan være lidt af en udfordring at behandle en hoppe som hende. Så da jeg så at PREVENT var en pulver man blot skulle drysse på så tænkte jeg “yes mand, den prøver jeg sku”!

 

Det var virkelig nemt, lidt som at drysse pudder på en barnenumse og produktet har en virkelig god hæfteevne på fugtige områder, dermed sidder det super godt fast og kan således virke i området i længere tid. Ud over at være nemt at bruge så har PREVENT også bakteriehæmmende egenskaber og en fugtighedsabsorberende effekt som skaber et miljø hvor bakterier og mider ikke trives….

 

 

 

Det er altså virkelig smart, nu var Fabiennes muk ikke så slem da jeg startede, men jeg brugte det faktisk kun i 5 dage i træk før at det var helt væk – er det ikke vildt? Jeg har så mange gange stået i “behandlings situationer” som er startet godt ud men som så er gået i vasken fordi at de har været for omstændige eller jeg har “glemt” det, hvilket har resulteret i at jeg pludselig var tilbage hvor jeg startede og skulle starte forfra. Så nu har jeg besluttet mig for at lade PREVENT være en del af min daglige rutine med hestene. Det kan nemlig benyttes hver anden dag som forebyggende behandling og derfor står det nu i min vindueskarm så koderne lige kan få et hurtigt drys når jeg alligevel renser hove.

 

Staldgamacher

 

Det sidste bruger i større grad om vinteren er staldgamacher. Selv om hestene er ude hver dag, så kan det ikke undgås at de om vinteren står stille flere timer end om sommeren. Derfor forsøger jeg at støtte blodcirkulationen og hævede bed ved at give dem gamacher på når de er inde. Aktuelt har jeg kun nogle ældre magnet gamacher som hestene har måtte dels lidt om, men jeg har faktisk lige bestilt et sæt helt nye FIR-Tech gamacher fra CATAGO til min nye hest.

Han kom fra Tyskland for en uges tid siden og præcis fra sådan en stald hvor hestene IKKE er på fold om vinteren. Han var vant til at være i skridtmaskine om formiddagen og blive redet om eftermiddagen og ellers var han på boks.

 

For mig er det som sagt ikke et ordentligt hesteliv, så jeg vil gerne have ham ud på fold hurtigst muligt. Til at starte med har han fået en boks med egen paddok så han selv kan gå ud og ind i løbet af dagen. Det er så tydeligt hvordan han nyder at så ude i den friske luft. Planen er nu at han fra næste uge skal ud på vores lille sygefold som er 10×10 meter og derefter skal kan langsom sluses ud på et større areal. Jeg har ikke bare ville lukke ham ud, da det er min fornemmelse at han har ret meget indebrændt energi. Så hvis jeg bare lukker ham ud på en stor fold nu med alt det mudder der er og helt nye naboer så er jeg bange for at han giver den lidt for meget gas og kom til at skade sig selv. Så vi tager den lige stille og rolig og så skal han nok ende med at komme helt ud ligesom alle de andre heste…

 

Snart rigtigt forår!

Ja jeg er nok ikke den eneste der glæder mig til foråret for alvor tager fat. Specielt i disse Corona dage hvor vi alle er rigtig meget hjemme. Så ville det da være skønt med lidt tørre og varme i luften når man nu har så meget tid man kan bruge i stalden og med hestene. Jeg tror i hvertfald at min nye ven “morfar” (ja det kalder vi ham) glæder sig til at komme mere og mere ud…..

Pas på jer selv, find mulighederne i hverdagen og nyd hinanden på afstand. Nu vil jeg hoppe i stalden og ride et par heste eller tre… Vi ses snart.

 

XOXO 

Rie