Bør man stikke en rask hest?

Bør man stikke en rask hest?

14. august 2019 0 Af Rie Obling

Mit svar er JA!!!!

Det er helt og holdet mit ansvar at mine heste har det godt og trives. Det er jeg meget bevist som i min hverdag. Og på mange områder synes jeg faktisk selv at jeg er en fantastisk heste mor. De bliver kysset og krammet, får masser af foldtid, bliver striglet og vasket, bliver trænet med variation, bliver fodret 3 gange om dagen, får masser af god wrap, står med køle gamacher og får massage, får regelmæssige tandeftersyn og bliver passet med smed og vaccinationer!!

Det lyder jo alt sammen meget godt, mennnn jeg kunne faktisk gøre det lidt bedre hvis jeg huskede hvad en rutinemæssig blodprøve kunne gøre. Men jeg indrømmer at jeg ikke får det gjort ofte nok…

 

Hvorfor blodprøver som rutine?

Faktisk kan man få rigtig meget god information om sin hest ved at tage en blodprøve fra den… Det blev jeg mindet om igen idag da jeg fik svar på blodprøver for begge mine heste!!!

Som jeg tidligere har fortalt har en af mine heste (Don Juan) ind i mellem et lidt hektisk/nervøst temperament (læs blandt andet indlægget om vores “flue kamp”). Derud over synes jeg at han ved sidste fældning havde lidt svært ved at komme af med pelsen. I en periode synes jeg han var meget “ruhåret og mat i det og havde sådan nogle “gammelmands stikkelhår” his og pist. Når jeg kigger på ham nu er han klart blevet pænere, men jeg synes stadig ikke han er helt så korthåret og blank som jeg kunne ønske mig.

 

 

På grund af det med nervøsiteten har jeg fornyligt startet ham op i Nerv Control fra Pavo. Men jeg går også overvejer et foderskifte til et produkt med lavere stivelse for at se om det også kan gøre en forskel? Men inden jeg begynder at ændre for meget vil jeg gerne vide hvad status er lige nu og her. Så derfor besluttede jeg mig i sidste uge for at få taget en udvidet blodprøve pakke på ham. Og når dyrlægen nu alligevel skulle komme valgt jeg for god ordens skyld også lige at tage en omgang på Fabienne.

 

De første resultater kom idag.

Typisk tager jeg en udvidet blodprøve for både at få et indblik i, hvordan f.eks. muskler, nyre, lever og immunforsvar fungerer. Men også for at få et overblik over blodbilledet, infektionsstatus samt en mineral status. Dette vil ofte give et godt overblik over hesten og har den for eksempel en mangeltilstand, kan der tages højde herfor når der laves en foderplan, så hesten bliver dækket ind og kommer i balance igen.

Idag kom svarerne på de første prøver (blodbilledet og blodkemi). Resten kommer inden for en uge. Årsagen til at resultaterne kommer af to omgange er at det ikke er alle analyser min dyrlæge selv kan lave. Blandt andet mineral prøverne (Selen, jern, magnesium osv ) er hun nødsaget at sende til Tyskland for at få svar på, så de kommer senere på ugen eller først i næste uge.

 

Ikke som forventet

Som sagt var det Don Juan prøver jeg forventede at finde noget på, men alle hans resultater har ind til nu været helt normale. Hvilket er til trods for at han har lavet en hel del og trænet hårdt den sidste uge op til søndagens stævne!

 

Derimod var Fabiennes ikke helt som forventet. Hendes blodbillede var pænt og som det skulle være men blodkemi der blandt andet viser musklernes tilstand viste forhøjet kreatininkinase (CK) på 502 som normalt højest bør være 350, hvilket tyder på at hun umiddelbart er mere belastet af ugens træning end jeg havde forestillet mig…

Kreatininkinase er et muskelenzym der overvejende findes i høje koncentrationer i hestens muskulatur og hjertemuskulatur.  Forhøjede værdier skyldes med få undtagelser lækage af enzymet fra muskelvæv, og især skeletmuskulatur. Forhøjede værdier hos heste kan skyldes primære muskelsygdomme, skader på muskelvæv eller blot direkte eller indirekte belastning af muskelcellerne. Niveauet af plasmakoncentrationen afspejler i høj grad mængden af det afficerede muskelvæv, fx. Vil en hest med nyreslag oftes have en kreatininkinase på over 100.000.

Nå men hvad gør jeg så nu??

For Don Juans vedkommende er jeg jo endnu ikke blevet så meget klogere. Så jeg må blot afvente de sidste mineralprøver fra Tyskland. Et bud kunne være at han var lav på magnesium? Magnesium ionerne har nemlig stor betydning for hæmning af nerveimpulser i synapserne og mangel her på kan blandt andet føre til nedsat appetit, nervøsitet, svedudbrud og muskelnedbrydning. Men, men, men det er jo bare gætteri, der kan være så mange årsager, så jeg må blot væbne mig med tålmodighed!

For Fabiennes vedkommende, får hun lige lidt ekstra fridage, med masser af foldtid så hendes muskler kan få lov til at restituere og så tager vi lige en kontrol prøve i slutningen af ugen for at sikre os at hun er fit for fight igen! Derudover har hun idag fået en god gang vibrationsmassage over hele kroppen, hvilket hun absolut ikke havde det mindste imod.

Så lige nu er der ikke så meget ande at gøre end at vente på de sidste prøvesvar. Og derefter skal jeg med input fra min dyrlæge have lagt nogle gode foderplaner for dem begge fremadrettet!

 

 

 

Så summa sumarum….

Tingene er ikke altid som man tror.

Det er meget godt at tjekke efter ind i mellem….