Dressurprogrammer – “ÅRHHH NEJ- tanken!

Dressurprogrammer – “ÅRHHH NEJ- tanken!

30. juli 2019 0 Af Rie Obling

Dressurprogrammer

– Hvornår pokker lærer jeg det????

Min mor har sagt det så tit, “Rie du skal ikke tro, du skal vide”! Og der til har jeg ofte bare tænkt “ja ja ja”…. Mennnnn det er jo rigtigt for pokker!…. Og denne gang var det sku’ lige ved at gå galt. Finalen i Gribskovmesterskabet er om 12 dage og den anden dag gjorde jeg mig en svært irriterende opdagelse!!!!

Jeg har trænet det forkerte program!!!

Hvor irriterende er det lige?…

Jeg var simpelthen overbevist om, at os der har redet MB0 i de indledende runder skulle ride MB2 i finalen! Jeg var så overbevist at jeg slet ikke tjekkede op på det. I stede for var jeg gået all-in på at forberede mig på MB2.  Allerede inden min ferie begyndte jeg at træne det og jeg nåede at starte det til både klub og distriktstævner. Faktisk følte jeg mig for en gangs skyld virkelig overskuds agtig! Jeg var gået i gang med at øve i god tid, jeg følte at programmet lå godt til os og jeg havde “kun” redet “fejlbane” i programmet en gang! Og det sidste er faktisk flot for mit vedkommende. Jeg er nemlige desværre ikke den aller bedste til at huske de skide dressurprogrammer! (undskyld mit sprog)!

 

Men ak… lykken varede ikke ved… For jeg blev som sagt gjort opmærksom på, at jeg til finalen skal ride et helt andet program, nemlig MB1!

 

Mon ikke alle dressurrytter (og spring ryttere for den sags skyld) har oplevet at ride forkert bane? Jeg har i hvert fald, endda op til flere gange. Hver gange hader jeg det lige meget og hver gang bliver super ærgelig på mig selv!. Nogen gange er dommerne “flinke” og kalder en fejlridning for “upræcist redet”. Det har jeg oplevet hvis det fx. blot har handlet om en skråt igennem der har retning mod det sidste bogstav frem for fx. det næst sidste bogstav eller omvendt. Men oftes lyder fløjten, og så ved man bare, at den er gal!!!

Fejlridning er næsten en epidemi!

Jeg ved ikke med dig, men for mit vedkommende er det faktisk svært at huske programmerne. Jeg har nogle enkelte som ligger på rygraden (LC2, LA2 og MBO), men selv i disse kan der opstå fejl i fra tid til anden. Men den store udfordring kommer når jeg skal lære nye programmer.  Eller når jeg har i perioder rider flere programmer på flere heste – så bliver det helt kaos oppe i mellem ørerne… Faktisk kan jeg nogen gange føle, at der går epidemi i det! Kender du det? Når man først rider “fejl-program” en gang så stiger stress niveauet og så sniger der sig nemt flere fejl ind i de næste øvelser. Selv programmerne til de kommende stævner kan blive “inficeret”…

 

Kender du også “ÅHHHH NEJ- tanken”?

I perioder kan jeg næsten føle det som om at “ÅHHHH NEJ, BARE JEG IKKE RIDER FEJL – tanken” sætter sig fast inde i mit hoved. Og det i sig selv tror jeg faktisk er det største problem! Problemet ligger ikke i min hukommelse, den fejler ikke noget! Problemet ligger i, at jeg stresser og fokusere på det forkerte. Jeg bliver simpelhent opslugt at “Åhh nej” og det koster for meget mentalt overskud – præcis det overskud jeg skulle have brugt på at ride – og på at ride rigtigt!

“Koncentrer dig om den øvelse du er igang med” !!

Jeg har ofte høret folk sige at man skal koncentrere sig om den øvelse man er i færd med og ikke tænke på alle de andre! Men istedet for har jeg valgt at investere nogle få sekunder af mit fokus hist og pist, på at fortælle mig selv hvad jeg skal næste gang. Det har jeg fundet ud af hjælper mig med at undgånogen for for mig super ubehagelige situationer! Som fx. at ride op af midterlinjen og pludselig tænke “åhhhh nej hvad skal jeg nu? højre,?, venstre?, højre?”. Det er super stressende og ubehageligt og ender ofte med, at bare tage en beslutning i håbet om det er den rigtige. Simpelthen fordi klappen bare går ned og jeg ikke længere kan tænke… Så for mig føles bare rarere, mere betryggende og mere rigtigt, at ofre fokus en lille smule, ved at tænke på det som kommer. Heller det, end at  risikere at komme til at tænke på alt det jeg helst ikke vil have skal ske!!

 

FOKUS PÅ DET JEG SKAL – IKKE det jeg IKKE skal!

Så med viden om at min hjerne formentlig er god nok, og at det hele handler om fokus har jeg den sidste tid forsøgt at gøre følgende: FOKUSERE PÅ DET JEG SKAL – IKKE det jeg IKKE skal!

Det lyder måske skørt, men det jeg rent pratisk gør, er at jeg bruger 2 sekunder på at fortælle mig selv hvad jeg skal inden jeg rider op ad midten og flere gange under programmet.

Det kan fx. lyde sådan her inde i mit hoved: “op ad midten, højre volte, skråt igennem”  (det tager sådan ca 1,5 sekund at tænke det). Når det er tænkt kan jeg ind på banen med en større ro, fordi jeg føler at jeg ved hvad jeg skal – i hvert fald til at starte med. Når jeg så er startet og fx. er nået til det første hjørne, så tænker jeg de næste 3-4 øvelser frem. Det kunne  fx. lyde sådan her: “versade, volte travers, venstre” (det tager ca. 2 sekunder at tænke). Og sådan fortsætter det ofte programmerne igennem indtil jeg kan hilse sikkert ud!

 

Det rytteren ikke har i hoved, må hesten have i benene!!

Som jeg startede med at skrive, så er denne metode med sikkerhed skør for nogen og sikker også total unødvendig. Jeg kender flere der bare kan det der med at holde hoved koldt og rider derud af! Men jeg har måtte erkende at sådan er det desværre ikke for mig. Specielt ikke i de klasser hvor nerverne er lidt mere på højkant!

Så nu er det bare “op på hesten” som man siger og i gang med at øve os på MB1 i stedet for!

Heldigvis er der 12 dage til finalen og vi har fundet en klasse til distriktstævnet i Himmelev Rideklub hvor vi kan prøve det af på lørdag.

Så nu er der bare tilbage at sige “ØV, PYT og FOKUSER!!!”

Vi håber det går….