Gode tips til at klippe hest

Gode tips til at klippe hest

21. september 2019 Af Rie Obling

Skal – skal ikke – skal – skal ikke????

Efteråret har meldt sin ankomst og med det kommer stillingtagen til om og eventuelt hvornår vores heste skal klippes?

 

Jeg klippede den første hest allerede i mandags. Don Juan er bare en stjerne til det der med at blive klippet. Selv om jeg er mega lang tid om det, fordi det hele jo helst skal være 100% perfekt så står han bare stille og finder sig i det. Og det er ret heldigt for hans pels vokser som det rene ukrudt, han kan simpelthen blive helt islænder langhåret hvis ikke han klippes flere gange om året.

 

I år var dog en særlig god klippe-oplevelse. Jeg synes ofte at hestene bliver lidt grå og matte i looket når de er nyklippet. Men sådan var det slet ikke i år!! Selv om Don Juan nu er helt korthåret over hele kroppen står hans pels stadig helt utrolig flot og er helt blank og glat. Jeg tænker det må skyldes at hans nye foder fra Pavo indeholder den helt rette balance af vitaminer og mineraler. Jeg er i alt fald kæmpe fan af nu at have en både nyklippet og shine hest på en gang….

 

 

Klipning skal være for hestens skyld!

Men det er jo forskelligt fra hest til hest og fra rytter til rytter hvad der er meningsfuldt. Rigtig mange vælger dog at klippe heste og ponyer i træning og erstatter pelsen med et eller flere lag ad dækkener, for på den måde bedre at kunne regulere og kontrollere hvor varme deres heste bliver….

Man kan som rytter godt komme til at tænke “selvfølgelig skal min hest klippes – det er da meget nemmere”. Efteråret er jo den våde og mudret tid og så er det da fedt når dækkenet folder det værste væk. Det er også belejligt at hesten sveder mindre og derfor ikke skal bruge en masse tid på at tørre før den kan få sit udedækken på og komme på fold. Og slutteligt vil mange mene at de er “flottere”og mere representable når de er klippet. Men selv om man godt kan argumenterer for at det i mange tilfælde er “nemmere” med en klippet hest,  så synes jeg ikke at det skal være det overvejende argument. For det er selvfølgelig vores heste vi skal tænke på.

Et svensk studie har i følge rideheste vist at uklippede heste har en tendens til at overophede under træning, mens temperaturen hos de samme heste ikke ændredes væsentligt under træning efter de var blevet klippet. På samme måde var vejrtrækningsfrekvensen også højere hos hestene under træning inden de blev klippet. Da hestene var uklippede, havde de en våd pels efter træning, mens der ikke kunne observeres fugt i pelsen hos hestene efter de var blevet klippet. Forskerne konkluderede derfor, at klippede heste i intensiv træning vil have en bedre varmeafledning og ikke blive fugtige/våde i pelsen efter træning, hvorfor klipning vil være en fordel for de fleste rideheste.

Sådan klipper jeg.

Jeg er absolut IKKE “klippe ekspert” men der er ting jeg tænker over hver gang jeg skal klippe.

  1. Det er selvfølgeligt vigtigt at beslutte sig for hvordan man gerne vil klippe sin hest. Her mener jeg ikke om den skal have motiver i form af stjerne, hjerter eller alverdens andre ting på krydset. Men man skal gøre op med sig selv hvilket “cut” der er bedst for hesten og den funktion den har (se nedenfor). Selv er jeg mest til full-cut men bevaret sadelleje for at beskytte mod sadelslid, dels synes jeg det er pænest når de skal ud og gå på stævnebanerne og også mest praktisk i forhold til at erstatte den manglende pels med dækkener.
  1. Inden jeg overhoved starter sørger jeg for at sikre mig at jeg har god tid til opgaven og at skærene er slebet og klar fra sidste sæson! Jeg klipper sjældent mere end 3-4 heste pr. skær og giver dem jævnligt olie under vejs!
  1. Hvis det overhoved er muligt så sørger jeg for at hesten er vasket dagen inden og at pelsen er helt tør. Dels undgår jeg unødigt slid på klipperen og dels synes jeg at klipperen glider bedre i gennem hestens pels og dermed genere den mindst muligt.
  1. Jeg bruger to forskellige klippere. En større og effektiv klipper til kroppen og en mindre batteridreven til hoved, ben og svæver steder. Under klipningen skifter jeg mellem de maskiner  løbende og derved får de skiftevis pause og tid til at køle af, da skærerne ellers kan blive RET VARME!!! Jeg selv klipper altid mod håret for det mest effektive og ensartede resultat.
  1. Hvis hesten ikke har prøvet at blive klippet før forbereder jeg den på opgaven inden ved at venne den til lyden fra klipperen uden at klippe den og siden berøre den med klipperen uden den er tændt og siden med for eksempel bagsiden eller bagenden af den mens den er tændt så den blot mærker vibrationerne. Nogen gange starter jeg også med den lille første gang idet den både vibrere og larmer mindre. Hvis hesten er meget overfølsom over for lyden kan det nogengange hjælpe den med en tot vat i ørerne. Andre gange kan det hjælpe at aflede med mulighed for at spise wrap samtidig.
  1. Jeg starter altid skulderen eller halsen idet hesten her kan fornemme hvor jeg er og hvad som sker, jeg kan hurtigt tage fat i den eller komme væk hvis den går i panik og dels er der meget bløddelsvæv på halsen som vibrationerne kan forplante sig i og dermed virker de mindre intense og overvældende for hesten.
  1. Er hesten påvirket af situationen vil jeg ofte koncentrere mig om hals og krop og undlade ben og hoved. Dels sparer det tid så hesten ikke skal stå for længe i den lidt klemte situation og dels idet klipperen ved klipning i hoved og på benene er meget tæt til hestens knogler hvorfor det for hesten føles meget voldsommere. Ind i mellem oplever jeg at trods min forberedelse af hesten og ellers store tålmodighed så er det ikke muligt at få hesten til at slappe nok af til at kunne gennemfører klipningen. I disse situationer laver jeg en aftale med min dyrlæge om at hun kommer og giver dem en beroligende sprøjte. Dermed slapper hesten af og får en “god oplevelse” af hvad der ellers kunne føles som et overgreb og ofte vil det næste gang være muligt at klippe den uden…

Dette mønster skal der nok lige lidt øvelse til at mestre… ;0)

  1. Sia har valgt at Celton i år skulle have et “stjernerytter” mærke :0)

    Synes du det kunne være fint med et motiv eller to så skal du planlægge dette nøje inden du går igang. Min datter synes i hvertfald at det er sejt. Sidste år havde Celton et “S” for Sia på den ene balle og et hjerte på den anden. I år er det et stjerneskud for “stjernerytter” og et “V” for Vesper (hendes idol hest i stalden) på den anden. Det du skal huske hvis du ud over motivet har planlagt at klippe hesten eller ponyen helt, er at det er de hår du lader tilbage som danner motivet. Altså er det der hvor du IKKE klipper som danner motivet, da det er disse hår som er mørke står frem. Hvis du har en meget langhåret pony og fx. ønsker at lave et hjerte på krydset, så kan det være svært at få hårene til at ligge pænt danne et pænt motiv. Så kan man i stedet starte med at klippe motivet med klipperen indstillet til at klippe endnu kortere end det man klipper resten af kroppen med, dog kan det være svært at få den tydelige effekt fordi den kortere pels jo ofte er lysere uagtet om den er 2 eller 4 millimeter. Alternativt kan man klippe motivet og derefter lade en 1cm ramme forblive omkring motivet for derved at indramme det…

Held og lykke med klippningen…..

 

 

1) Full-cut: Al pels fjernes, inklusive på benene, hovedet og ørerne. Denne klipning efterlader hesten uden beskyttelse og kræver derfor nøje opsyn og planlægning, for at sikre at hesten ikke bliver kold og pådrager sig influenza og feber. Sådan en helklipning bør man kun overveje til hårdt konkurrerende heste, som ikke skal gennemgå en kold vinter.

 

2) Hunter Cut – En populær klipning til medium til hårdt arbejdende heste. Selv om det meste af pelsen er fjernet, giver klipningen beskyttelse mod sadlen og holder benene varme og beskyttet. På samme måde som med helklipning kræver det opsyn og planlægning, så hesten ikke bliver kold og syg.

 

3) Dækkencut: Dækkenklipning er ideel til medium til hårdt arbejdende heste, som kan stå udenfor om dagen når vejret tillader det. Man undlader at klippe områder som ikke er så udsat for sved. Samtidig klipper man nok til at undgå overdreven svedning når hesten er aktiv.

 

 

4) Chaser-cut: Ligner en dækkenklipning meget, men holder også musklerne i toppen af halsen varme. Chaser-klipningen er ideel til medium aktivt heste som står udenfor om dagen når vejret tillader det.

 

5) Irsk cut: Den irske klipning er hurtig og let at udføre. Den er ideel til unge heste og let aktive heste. Ved at fjerne håret fra de områder hvor hesten sveder mest (omkring halsen og armhulerne) reduceres sveden, samtidig med at hesten er varm hvor det er mest nødvendigt. Den irske klipning er egnet til heste der står udenfor om dagen.

 

6) Bib-cut (hals- og bugklipning): Er den mest normale form for klipning og fjerner kun en lille mængde hår fra forsiden af halsen og brystet. Nogle vælger at fortsætte klipningen, så den også tager bugen delvist. Denne klipning er ideel til let aktive heste og kan gives til heste som dagligt står udenfor om vinteren. Forudsat at de er robuste nok og har adgang til et sted med ly for regn og sne.